22. februar 2024

Mød Formula | Dean Marković

Vores egen ‘Calamaro’ – eller blæksprutte, som vi kalder det

Dean Marković startede sit arbejdsliv som pladesmed i Kroatien, men endte af omveje som alt-mulig-mand hos Formula i Lyngby.

Bliv klogere på Dean og hans historie i denne udgave af ‘Mød Formula’.

Jeg måtte dreje nøglen om.

FORTÆL OS LIDT OM DIG SELV…

Jeg født i Kroatien til en Kroatisk far og en Italiensk mor. Her er jeg vokset op og blev uddannet pladesmed som ung og arbejdede så med det efterfølgende i både Kroatien og Italien – og taler også begge sprog. Det var biler, der blev arbejdet med, så allerede fra helt ung var det en interesse, jeg havde. Jeg startede mit eget værksted op og agerede som både chef, pladesmed, alt-mulig-mand og så videre, da jeg var den eneste ansatte. Det var hårdt, men det lærte mig også noget om disciplin.

Men i 2008 kom finanskrisen, og jeg måtte desværre dreje nøglen om og kigge mig omkring efter noget andet. Min fætter fortæller mig så, at han har en ven i Danmark, der faktisk går og mangler en pladesmed. Og så tænkte jeg ’’hvorfor ikke?’’ og rykkede til Danmark. I første omgang alene, men efter et par måneder kom min kone også herop.

HVORFOR FORMULA?

Da min kone kom til Danmark, begyndte hun helt tilfældigt at arbejde for én med tæt relation til Formula. På et tidspunkt fortæller vedkommende min kone, at Formula mangler en alt-mulig-mand, som samtidig har styr på det med biler. Og der sprang jeg til med det samme.

Det er nu 9 år siden, og jeg er stadig lige så glad for at være her, som da jeg startede.

HVORDAN SER EN TYPISK ARBEJDSDAG UD?

Jeg møder ind om morgenen kl. 07:30, som er en halv time før mekanikerne. Jeg rydder lidt op og gør klar til dagen. Jeg flytter lidt biler, åbner porte og så videre. Så tager jeg en tur rundt på alle etager og ser, om alt er som det skal være, støver lidt biler af i udstillingen og så videre. Jeg giver også tit en hånd med i klargøringen, og kan også godt hjælpe til med lidt mekaniske opgaver, hvis der er brug for det. Jeg har jo min baggrund som pladesmed, så jeg ved lidt!

 

HVAD SER DU FREM TIL OG HVOR ER DU OM 10 ÅR?

Om 10 år er jeg højst sandsynligt gået på pension og er flyttet tilbage til Kroatien med min kone. Det er der, jeg har alt min familie og venner. Og et hus endda. Så det er planen.

 

EN SIDSTE TING… DRØMMEBILEN?

Det er helt klart en Pagani. Om det er en Zonda, Huayra eller Utopia er underordnet.

Når man som jeg har arbejdet med biler det meste af livet, kigger man på biler på en anden måde. Man sætter pris på godt håndværk. Og det er virkelig tydeligt på en Pagani. Det er en meget analog bil, og meget af mekanikken er blottet og fremme på en anden måde, end det er på andre biler. Dét elsker jeg.